La inceputul anului 2018 vor exista  trei programe majore de finantare destinate celor care vor sa-si deschida o noua afacere. Pe langa Romania Startup Nation, care se va relua in 2018 in primivara si va avea bani in special din bugetul de stat, vom avea parte de inca doua noi programe de fianntare: Diaspora Startup, program destinat romanilor cu rezidenta in diaspora care vor sa-si deschida o afacere in Romania si Romania Startup Plus, o versiune imbunatatita a programului Romania Startup desfasurata in 2015. Mai jos va prezentam un tabel comparativ cu principalele informatii intre cele trei programe de finantare pentru a va face o idee spre care dintre ele sa va indreptati anul viitor.

Informatii Romania StartUp Nation Romania StartUp Plus Diaspora StartUp
Cine poate lua finantare nerambursabila? SRL, SRLD (IMM-uri nou infiintate, fara datorii, iar actionarii sa nu mai fi avut autorizat in ultimii 2 ani codul CAEN pe care solicita finantare) Persoane fizice (cu exceptia tinerilor NEETs) ce vor sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban. Persoane ce au avut domiciliul/resedinta in strainatate in ultimele 12 luni, vor sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban si pot demonstra experienta sau cunostinte in domeniul noii afaceri.
Cati bani se pot lua? 44 000 euro in max 3 transe Pana la 40 000 de euro in 2 transe Pana la 40 000 de euro in 2 transe
Contributie proprie 0%, dar e posibil ca un anumit procent de cofinantare sa devina criteriu de punctaj 0%, dar poate ajunge la 5% in functie de intermediar 0%, dar poate ajunge la 5% in functie de intermediar
Coduri CAEN eligibile O gama extrem de larga de activitati, exceptand pescuit si acvacultura, productia primara a produselor agricole, activitati legate de export, activitati din sectorul carbonifer si a celor pentru achizitia vehiculelor rutiere de transport marfa in contul tertilor. O gama extrem de larga de activitati, exceptand pescuit si acvacultura, productia primara a produselor agricole, activitati legate de export, activitati din sectorul carbonifer si a celor pentru achizitia vehiculelor rutiere de transport marfa in contul tertilor. O gama extrem de larga de activitati, exceptand pescuit si acvacultura, productia primara a produselor agricole, activitati legate de export, activitati din sectorul carbonifer si a celor pentru achizitia vehiculelor rutiere de transport marfa in contul tertilor.
Cheltuieli eligibile Echipamente, spatii de lucru, autoutilitare, autoturisme, cursuri, echipamente IT, mobilier, chirii, salarii, pagina web, francize, software, consultanta etc. Lista extinsa, definitivata de fiecare intermediar in parte. Lista extinsa, definitivata de fiecare intermediar in parte.
Obligatii Creare minim 1 loc de munca si mentinerea lui cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului.Neinstrainarea si asigurarea activelor corporale pentru 4 ani.

 

Creare min. 2 locuri de munca, la 6 luni de la semnarea contractului. Pt. a doua transa e necesara realizarea unei cifre de afaceri de min. 30% din val primei transe.Mentinere activitate min. 18 luni dupa infiintare. Creare min. 2 locuri de munca, la 6 luni de la semnarea contractuluiPt. a doua transa e necesara realizarea unei cifre de afaceri de min. 30% din val primei transe.

Mentinere activitate min. 18 luni dupa infiintare.

Perioada inscrieri Primavara 2018 Primavara 2018 Iarna 2017 – Primavara 2018
Numar firme acceptate Aprox. 10 000 firme Aprox. 5000 firme Minim 600 firme
Aria de implementare Pe intreg teritoriul Romaniei, in toate cele 8 regiuni de dezvoltare In cele 7 regiuni de dezvoltare, cu exceptia Bucuresti-Ilfov In cele 7 regiuni de dezvoltare, cu exceptia Bucuresti-Ilfov
Data estimativa incepere implementare Vara-Toamna 2018 Vara -Toamna 2018 Vara – Toamna 2018
Durata monitorizare 3 ani 2 ani 2 ani