0787 733 743 [email protected]

Firmele mici și mijlocii din România vor putea beneficia de o suplimetare de fonduri europene de 325 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional (POR), conform unei decizii luate, marți, a anunțat Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Suplimentarea de fonduri, decisă de Comitetul de Monitorizare a POR 2014-2020, se face prin redistribuire de fonduri în interiorul acestui program, de la alte axe de finanțare, a declarat ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, care a condus ședința comitetului.

“Am aprobat, în CM POR, modificările solicitate de autoritățile locale din mediul urban, din orașe mici și medii, realocând, astfel, 200 milioane euro pentru infrastructura socială și rutieră. Totodată,pentru consolidarea competitivității mediului de afaceri, am alocat suplimentar 325 milioane euro. Acești bani vor susține investițiile în IMM-uri” – a spus Plumb, potrivit comunicatului.

Firmele mici și mijlocii beneficiază de fonduri europene în cadrul POR 2014-2020 prin axa prioritară 2 a acestui program – ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”.

Cu toate acestea, nu toate măsurile au înregistrat o performanță ridicată, astfel că a fost aprobată o realocare financiară în valoare de 325 de milioane de euro pentru consolidarea competitivității mediului de afaceri și promovarea spiritului antreprenorial prin intermediul a două priorități de investiții:

  • 2.1.A – Microîntreprinderi;
  • 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor dedicată întreprinderilor mici și mijlocii.
  • 2.1 B – incubatoare de afaceri.

Noua alocare financiară urmează să fie împărțită între cele două priorități de investiție, antreprenorii interesați de obținerea unei finanțări nerambusabile având posibilitatea de a depune cereri de finanțare după lansarea oficială a noilor apeluri de proiecte.

Ambele priorități de investiție finanțează afacerile înregistrate în mediul urban din cele șapte regiuni de dezvoltare ale țării, cu excepția regiunii București-Ilfov și a zonei Deltei Dunării

Cu aceste fonduri se finanțează investiții în:

  • construcția/ modernizarea și extinderea spațiului de producție/ servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii,
  • crearea/ modernizare/ extinderea incubatoarelor/ acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente.

Rezultatele POR la zi – bugete mari, plăți mici

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este gesionat de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Programul are alocați în total 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, iar 1,5 miliarde de euro – contribuția națională.

Banii erau alocați inițial pe 12 axe prioritare, dar la ședința de marți a Comitetului de Monitorizare, la POR s-a decis adăugarea încă unei axe: Axa prioritară 13 – “Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, cu o alocare de 200 milioane euro.

Noua linie de finanțare se va concentra pe orașele mici și mijlocii din România, precum și pe incluziunea socială a populației defavorizate, prin sprijinirea investițiilor în infrastructura de bază, centre sociale, comunitare – a mai spus Ministerul Dezvoltării Regionale. Tipurile de intervenții propuse în cadrul acestei axe se regăsesc pentru finanțare în versiunea curentă a Programului Operațional Regional în alte axe prioritare.

Celelate axe prioritare finanțează în principal autorități locale, dar și firme și universități, pentru investiții cum ar fi: transfer tehnologic, drumuri județene, infrastructură urbană, infrastructură de educație și de sănătate etc.

Potrivit ministerului, în cursul celor 2 ani de la aprobarea POR, au fost lansate 38 de apeluri de proiecte, în valoare de peste 5,5 miliard de euro, reprezentând 53,40% din alocarea totală a programului.

De asemenea, au fost semnate contracte de finanțare în valoare de 1 miliard de euro. Dar plățile efectuate către beneficiari au totalizat 43,44 milioane de euro.

Prezent la comitetul de la București, Carsten Rasmussen, șeful Unității România din cadrul DG Regio a apreciat totuși rata de contractare a programului. ”Acum avem o rată importantă de contractare, o creștere semnificativă înregistrată în perioada verii și  primele plăți procesate – o prima dovadă tangibilă a progresului fizic înregistrat în implementarea proiectelor din fonduri europene în România. Etapa de absorbție zero s-a terminat, intrând, în sfârșit, în etapa de implementare. Vă felicit pentru că v-ați respectat promisiunea de a încheia procesul de acreditare a autorităților de management până la sfârșitul lunii august și sunt deosebit de încântat să observ progresele făcute față de toamna trecută” – a spus oficialul Comisiei Europene, citat de comunicatul ministerului.

Conform unui comunicat de presă transmis recent de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), în cursul celor doi ani de la aprobarea POR au fost lansate 38 de apeluri de proiecte, în valoare de peste 5,5 miliarde de euro (ceea ce reprezintă peste 53% din alocarea POR).

Pentru mai multe detalii, informații gratuite despre acest program de finanțare sau alte programe de finanțare cu fonduri europene nerambursabile, consultanții din cadrul firmei noastre vă stau la dispoziție!